29 Eylül 2009 Salı

Kitre Bebek Yapımı...


"Geven Otu"

Kitre ,Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yetişen yabani geven otunun özsuyudur. Köküne yakın bir yerden bıçakla çizildiğinde bitkinin özsuyu bir kaç gün içersinde akıp kuruyarak ağaç kabuğuna benzer bir görünüm alır ve tek tek toplanır. Kitre Anadolu'da gıda ve doğal ilaç olarak; ayrıca güçlü bir yapıştırıcı olma özelliği ile bebek ve ebru üretiminde kullanılır.



"Geven Otu Salgısı-Kitre"

Kitrelenmiş pamukla yapılan kitre bebeklerin geçmişi çok uzun değildir. Bu malzeme, uygulaması oldukça zor ve zahmetli bir sürece sahiptir. Yaprak yaprak ayrılan pamuklar, su ile yumuşatılan kitreye bulanarak şekillendirilir. Kitre bebek yapımında kafa, içi pamuk doldurulmuş yuvarlak bir formun kaplanmasıyla, eller ise ince tellerin sarılması ile yapılır.

Daha birr sürüü detayı var... Anlat anlatt bitmezz :)
Kitre bebek yapımının anlatıldığı ve uygulama aşamalarının olduğu bir metni ilerleyen zamanlarda paylaşıma sunacağım... Daha üzerinde çalışıyorum.

Şimdilik,
Urfa yöresi gelin başlığı örneği sizlerle;







Orijinali;



Tepelik (Kofi): Kalıplı veya kalıpsız olarak fesin üzerine kadife ve ipekli başörtülerin sarılmasıdır. Fesin önü kısa arkası uzun, üst kısmı gümüş işlemeli çevresi gümüş paralardan oluşan saçaklarla süslüdür. diğer adı Taç’tır.










Orijinali;




Yanaklık (reşme): Fesin iki yanına takılır. Şakalardan yanağa doğru sarkar.







Orijinali;








Saç koru: Arkadan başın üzerine takılarak omuzlara kadar sarkan bu takı saç görünümünü veren siyah ipekten, siyah yünden veya filoştan yapılır.



Hızma: buruna takılır, Altın ve gümüş çeşitleri vardır. Hızmanın sarkan şekline hizem denir.







Orijinali;



Üçkor: Fesin alt kısmına, alından yukarıya takılır. Ortasında yuvarlak ve mavi taşlı bir göbek, yanlarında üç sıra zincir bulunur.







2 yorum:

  1. Urfalımısın ?diye sorasım geldi.
    Bu da senin çalışmansa hayranlığım kıskançlığa dönebilir diyeceğim genç meslekdaşım.
    Bugünlerde güzel işler yapanlara özencim sınırlarını zorlamaya başladı nedendir bilmem.

    YanıtlaSil
  2. :)
    Hayır Urfalı değilim... Ama kitre ile alakalı olan yüz kısmını ve makyajını ben çalıştım. Nalan öğretmenim, sizin çalışmalarınızda kıskanılacak kadar güzel. Kendinize haksızlık ediyorsunuz gibi geldi bana...

    YanıtlaSil

Sen de dök içini...