31 Ekim 2010 Pazar

Fosilleşen dünyaya bir katkıda bizden olsun...


Çor çocuk, abla, teyze, yenge, dayı hatta bütün mahalle toplanıp yapılabileceğiniz güzel bir etkinlikten bahsedeceğiz bu hafta. Tarifini vereceğimiz karışım, alternatif birçok uygulama için güzel bir malzeme olabilir. Bu, tamamen sizin hayal gücünüzle sınırlı…

Bu etkinlik için evimizin en özel ve güzel mekanını kullanacağız. Yani mutfağımızı.

Önlüklerinizi giyin ve kolları sıvayın;

Evet, başlıyoruz…

4 bardak un
1 bardak tuz
1–2 bardak su (alabildiğince su)
Bir demet maydanoz( Şaka şaka)

Malzemeleri geniş bir kaba koyduktan sonra yoğurmaya başlıyoruz. Hazırladığımız karışıma kıvam vermek için su ya da un ekleyerek şekil verilebilecek sertlikte bir hamur elde ediyoruz.

Hamuru, ortalama 2/3 cm kalınlığında bir merdane yardımı ile inceltip istenilen formda keserek şekil veriyoruz. Dairesel bir formlar için bardak kullanmak pratik olacaktır. Elinizde bulunan nesnelerin formlarına göre de farklı şekiller yaratabilmeniz mümkün. Orası size kalmış…

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra çeşitli yapraklarla ve yüzeyde iz bırakabilecek dokuya sahip her türlü ıvır zıvırla hamurun yüzeyinde özgürlüğümüzü yaşamaya başlıyoruz.

Hamurun canını çıkardıktan sonra sıra onu fırında pişirmeye geliyor. Üzerinde bütün caniliklerimizi sergilediğimiz hamurumuza biraz insaf gösterip yanmaması için alüminyum folyo ile sararak fırına veriyoruz. Fırınımızın ısısını 350 dereceye ayarlayıp 2 saat boyunca hamurumuzu pişiriyoruz.

Pişirme olayından sonra hamurumuzu soğumaya bırakıyoruz. Tamamen soğuduktan sonra da alıyoruz elimize boya dedikleri şeyin her türlüsünü… Tarihe adını yazdırmış bütün ressam amcalarımızın kemiklerini sızlatırcasına coştukça coşuyoruz. Boya olarak su bazlı bir boyayı tercih etmenizi öneririm. Hem temizlemesi hem de uygulaması daha kolaydır. Mesela suluboya kullanabilirsiniz…

Malum amacımız bir fosil yapmak. Hal böyle olunca eski ve yıpranmış bir görüntü vermekte şart oluyor. Bu görüntüyü yaratabilmek için boyayı sürdükten biraz sonra bir bez ya da peçete yardımıyla belirli bölgelerde silme işlemi yapınız. Böylece hamur üzerinde yarattığınız çukurluklardaki boya silinmeyecektir. Bununla birlikte diğer taraflardaki boya ise silinerek etkili bir görüntü yaratacaktır. Boyama işini de bitirdikten sonra kuruyan fosil tabakasını artık vernikleyebilirsiniz. Fosil alemine hayırlı olsun...













 Görsellere ait link için buradan buyrun...

6 yorum:

  1. Çok güzeller! Bence bu fosillerden harika bardak altlığı olur :)

    YanıtlaSil
  2. Bardak altlığı olayı, harika bir fikir bence de :)

    YanıtlaSil
  3. Fethi Hocam sana yorum yazmak ne kadar zorlaşmış inat ettim 10 dakkadır uğraşıyorum .
    Bu hamurla ben de ilkokul öğrencilerimle pak çok çalışmıştık .Ellarine sağlık.
    Görmüş olabilkirsin ama ben görünce bu tam Fethilik iş dedim de:)))
    http://www.10marifet.org/yazi/olaganustu#yorum-285889

    YanıtlaSil
  4. Yorum yazma hadisesinde yaşanan zorluktan bir kaç kişi daha bahsetmişti. Sorun neyden kaynaklanıyor anlamış değilim :D Gönderdiğiniz linke hemen göz attım; görmemiştim ve hayran kaldım, altına da yorumumu hemen belirttim :)) Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Harika bir çalışmaaa..
    Tuz seramiğini Doğaya yaparım ama..böyle bir çalışma aklıma gelmedi açıkcası :)

    Tesekkur ederım Met ;)

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim... En kısa zamanda doğa ile birlikte yaparsınız umarım :D

    YanıtlaSil

Sen de dök içini...