28 Kasım 2010 Pazar

Klozet üstü lavabo


Evet efendim, yine geridönüşüm dedikleri şeyin doruk noktasına çıkma arzusundayız. Suların şarıl şarıl anlamsızca akıtıldığı, kapı önlerine serilen halıların şen kahkahalar eşliğinde tombul teyzelerce sürttüre sürttüre yıkandığı günümüz Türkiye’sinde, ne yapsak da  şu su dedikleri hayat kaynağını daha akıllıca kullansak diye düşünür olduk!

Bu konuda evrensel çözüm nedir bilemiyorum ama sanırım herkesin kendi yaşam alanında yapabileceği mutlaka bir şeyler vardır.

Yap yakıştır tak takıştır felsefesinden çok uzaklarda bir yerde; varolan işlevsel bir ürünü daha da anlamlı hale getireceğimiz bir uygulamadan bahsetmek istiyorum.

Yeni nesil lavabolu sifon…

Su tasarrufu konusunda büyük aşama kaydetmenizi sağlayacak olan bu sistem, herkesin evinde kolaylıkla uygulayabileceği bir yapım aşamasına sahip.

Sistemin mantığı;  Sifonun kolunu(na) çektiğinizde/bastığınızda depoya dolan suyun, bir boru yardımı ile önce dışarıya verilip sonra yine depolanması gereken yere akmasının sağlandığı basit bir mekanizmadan oluşuyor.


İlk iş; su deposunun üst kısmını tamamıyla kaplayacak büyüklükte bir yüzey oluşturmak. Bunu her türlü malzemeden yapabileceğiniz gibi farklı renklerde de yapabilirsiniz. Fakat bu aşamada malzeme olarak ahşabı seçmek, uygulama(kesmek, delmek vs.) yapmayı daha da kolaylaştıracaktır. Gereken ebatlarda kesim işlemini gerçekleştirdikten sonra alt kısmına takacağımız dört adet metal dirsek ile sifonun üzerine sabitlemeyi sağlayacağımız bir hale getiriyoruz. Bu işlemi, yapılacak ölçüleri ve kesim işlemlerini belirledikten sonra bir marangoza vererek de yaptırtabilirsiniz.


Bununla birlikte sıra, suyun akacağı boruyu ve aktığında birikeceği kısmı yapamaya geldi. Bunun için gereken malzemeler ise bakır hamam tası, bakır boru ve plastik bir huniden oluşuyor. Elinizdeki imkanlara ve yaratıcığınıza bağlı olarak aynı işlevi gerçekleştirecek başka malzemelerde kullanabilirsiniz.



Sifonun üstüne kapatacağımız ahşap yüzey üzerinde suyun gideceği yeri yapmak için plastik hunimizin genişliğinde dairesel bir boşluk oluşturuyoruz. Başka bir tarafta hamam tası üzerinde matkap yardımı ile suyun aşağıya akacağı delikler açıyoruz. Bu iki işlemi tamamladıktan sonra soğuk silikon ile huniyi hamam tasının alt kısmına yapıştırıyoruz. Diğer yandan musluk formu verdiğimiz(bakır, kolay şekil verilebilen bir özelliğe sahiptir. bir ucunu mengeneye sabitledikten sonra silindir formundaki sert bir nesne üzerinde kıvırabilirsiniz) bakır borumuzun ahşap yüzey üzerinde monte edileceği yeri işaretleyip, borunun geçebileceği genişlikte bir delik daha açıyoruz. Bakır boruyu bu delikten geçirerek ahşap yüzey üzerine alttan sabitliyoruz. 



Son olarak sifon içine su dolmasını sağlayan düzeneğin su çıkışı ile bakır borunun ucu arasında bir boru bağlantısı daha oluşturuyoruz. 


Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra klozet ile işinizi tamamlayıp sifonun kolunu çektiğinizde oluşturduğunuz sistem suyun öncelikle musluktan akmasını sağlıyor. Akan su ile elinizi yıkayabilme şansına sahipsiniz artık. Aynı zamanda elinizi yıkarken tasın içine dolan su, altındaki deliklerden sifonun su deposuna akarak orayı doldurmaya devam etmiş olacak.  Bu sistemi kurmadan önce sifonun kolunu çektiğinizde aynı işlem gerçekleşiyor olmasına rağmen el yıkamak için ayrıca su tüketmiş oluyordunuz. Şimdi ise suyu depoya dolamadan önce de kullanmış oluyorsunuz. 

Bu uygulama kime ne kadar mantıklı gelir bilemiyorum ama su tasarrufu sağladığı kesin…

 Fotoğraflara ait link için buradan buyrun...



6 yorum:

  1. harika düşünülmüş.

    YanıtlaSil
  2. Nasıl yaratıcı fikir ama cidden.

    YanıtlaSil
  3. merhaba ben yıllardır böyle birşey arıyorum yurt dışında var bizde yok aşağıdaki linkte videosu var http://video.insaatbolumu.com/klozette-su-tasarrufu/

    YanıtlaSil
  4. Paylaşımınız için teşekkürler Halil bey. O klozet daha şık olmuş gerçekten :D

    YanıtlaSil

Sen de dök içini...