18 Kasım 2010 Perşembe

Fırında Plak...


Kendi elcazlarınızla saat yapmak gibi bir fanteziniz var ve bir türlü bunu nasıl yapacağınız hakkında fikir yürütemiyorsanız, sanırım bu güzel bir öneri olacak sizin için.

Yapım oldukça basit ve kullanımı da ziyadesiyle dekoratif olan bu saati hemen hemen herkes beğenecektir, eminim. Bu icraatı gerçekleştirmek için elimizde olması gereken en önemli malzememiz bir müzik plağı olacak.


Eminim birçok insanın evinde eskilerden kalma bozuk ya da işe yaramadığını düşündüğü bir plağı vardır. Yoksa da en yakınınızda ki sahafa giderek cüzi bir maliyetle temin edebilirsiniz. Bununla birlikte iş sadece plak temin etmekle bitmiyor. Bir de saat düzeneğine ihtiyacınız olacak. Evinizde tipini beğenmediğiniz bir saatiniz varsa işte size fırsat… Yoksa da bir yerlerden gidin alın artık! Onu da ben söylemeyeyim :))

Tüm malzemeleri temin ettikten sonra kolları sıvama zamanı geldi. Yapacağınız bu saat duvara asmaktan çok raf ya da bir duvar çıkıntısı üzerinde konumlandırabileceğiniz özellikte olacak. Yapım aşamaları hakkında bilgi edindikten sonra başka alternatifler yaratabilirsiniz tabi. Bu konuda özgürsünüz…

150 dereceye ayarlayıp önceden ısıttığımız fırınımızın tepsisini folyo ile kaplayıp hazır ol vaziyeti alıyoruz.

Bir çay bardağı sıvı yağı tepsimizin üzerinde gezdirdikten sonra önceden marine ettiğimiz plağımızı… Bu kısmı şakaydı. Yok öyle bir şey!:)))


Folyo ile kapladığımız tepsinin içine plağımızı yerleştiriyoruz ve fırına yerleştiriyoruz. Ara ara kontrol ederek plağın şekil verilebilir bir hale gelmesini bekliyoruz. Plastik, yeteri kadar yumuşadıktan sonra plağı fırından çıkarıyoruz ve köşeli düz bir zemin üzerine koyuyoruz. Plağın raf üzerinde asılı kalmasını sağlayacak şekilde üst kısmından bükerek katlıyoruz ve o şekilde soğumaya bırakıyoruz.










Plak, tamamen soğuduktan sonra saat düzeneğini sıcak silikon yardımı ile arka taraftan yapıştırıyoruz. Son olarak pilini takıp saatimizi ayarlıyoruz ve karşısına geçip seyre dalıyoruz. 

Fotoğraflara ait link için buradan buyrun...

9 yorum:

  1. çok değişik bir tasarım olmuş,çok şık duruyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Cidden değişik ve hoş durmuş bu saat. Ama ben hiç bir plağıma kıyamam ki:)

    YanıtlaSil
  3. Minik, yorum için teşekkürler...
    Dipnot: uygulama bana ait değil. Merak edenler için altta linkini paylaştım :))

    YanıtlaSil
  4. Sishyphos, Sahaflarda işe yaramayan bir sürü plak satılıyor; alıver bir tane :)))

    YanıtlaSil
  5. teşekkür ederim dipnot için,o kadar değişik tasarımlarınız var ki,linke dikkat etmedim,bunu da siz yaptınız zannettim :)

    YanıtlaSil
  6. Aslında haklısınız. Herhangi bir yerde bundan bahsetmiş olmam gerekirdi. Neyse tecrübe etmiş olduk :)))

    YanıtlaSil
  7. ben bunu yapıcam ama sakın telif hakkı filan isteme :)

    bozuşmayalım!

    YanıtlaSil
  8. FKH, yaptıktan sonra fotoğraflarını bizimle de paylaştığın sürece sorun yok :))

    YanıtlaSil
  9. Çok hoşlar. :)
    Ama plak bulsam herhalde kıyamazdım ona zarar vermeye.
    :)

    YanıtlaSil

Sen de dök içini...